Stijlvol licht om te werken

De leeslamp is een soort verlichting die helaas nog veel te vaak wordt onderschat. In onze blogpost hebben we op een rijtje gezet waarom het zo belangrijk is op jouw werkplek en welke talloze verlichtings- en vormgevingsmogelijkheden het jou biedt.

Of het nu gaat om lezen, schrijven, tekenen, huiswerk maken, documenten nakijken, op de pc werken of gewoon surfen, de taken die we dagelijks aan ons bureau doen zijn talrijk en vaak heel verschillend. Maar alle taken die we daar doen, hebben één ding gemeen: ze dagen ons uit, of beter gezegd: ze dagen onze ogen uit.

Omdat niet alleen ons brein op volle toeren draait tijdens de verschillende activiteiten, maar ook onze ogen worden uitgedaagd tot het hoogste niveau en, afhankelijk van de activiteit, of zoals men zegt in de technische taal, afhankelijk van de “visuele taak” , soms meer en soms minder inspanning.

Om deze reden is het des te belangrijker om het zo goed mogelijk te ondersteunen en te voorzien van voldoende licht door middel van leeslampen. Omdat niets vermoeiender is en ook vervelender is dan bijvoorbeeld aan je bureau zitten, worden je ogen zwaarder en droger en ben je enorm geïrriteerd dat het licht niet komt waar je het echt nodig hebt.

Een goede verlichting kan wonderen doen en maakt ons leven gemakkelijker, niet alleen ’s avonds als het weer echt laat is.

De leeslamp, een ondersoort van de tafellamp , behoort tot de gebiedsverlichting , ook wel zone- of gebiedsverlichting genoemd. Dit zonelicht voorkomt snelle vermoeidheid van je ogen en algemeen ongemak doordat objecten, teksten en afbeeldingen simpelweg beter zichtbaar worden door het directe licht.

De meeste moderne leeslampen zijn tegenwoordig veelal ingebouwd met LED lichtbronnen . Enerzijds zijn ze beduidend energiezuiniger en hebben ze een langere levensduur dan bijvoorbeeld spaarlampen of zelfs ouderwetse gloeilampen. Aan de andere kant stellen de ingebouwde LED’s ontwerpers en lichtfabrikanten in staat om allerlei moderne, zelfs zeer slanke en ongebruikelijke ontwerpen te creëren.