Methoden van de productie van beton

Beton is een multi functioneel materiaal wat tegenwoordig voor grotendeels alle soorten bebouwing gebruikt wordt. Ook wordt het materiaal erg veel toegepast bij constructieve elementen van woningen zoals, vloeren, wanden en ook meubilair zoals: tafels, vensterbanken en zelfs banken en stoelen. Dit is logisch want beton is een heel eenvoudig materiaal waardoor het heel makkelijk is om te gebruiken. Het is goedkoop, je kan het bijna overal maken en het is heel makkelijk samen te stellen. Ook wordt er beton cire gemaakt, dit is een betonlook verf, zoals kalkverf, waarbij je verschillende beton cire kleuren kan gebruiken. Maar voor het zware beton bestaan er allerlei verschillende manieren hoe je dit kan produceren en gebruiken.

Gieten of storten in de bekisting

Beton is een vloeibare substantie die langzaam uithardt. Het is dan noodzakelijk om het in de juiste vorm te houden die je wilt hebben. Vanwege het hoge gewicht en de grote krachten is er een goede en versterkte bekisting nodig. Naast de houten bekisting, bestaan er ook allerlei andere soorten, maar de houten is toch de meest gebruikte in Nederland bij het bouwen. Voor de wegenbouw gebruikt men toch een andere soort bekisting genaamd, glijbekisting. Deze bekisting glijdt met de beton mee, nadat het mengsel in de kist is gegoten.

Het verdichten van beton

Bij het verdichten van beton wordt er bijna altijd gebruik gemaakt van een trilnaald. Hier worden kleine hoeveelheden houten balkjes gebruikt. Deze worden op de betonvloer gelegd en begint automatisch met een hoge frequentie trillen. Het doel hiervan is om de kleinere luchtbelletjes verstopt in het mengsel te verwijderen. Wanneer dit niet gebruikt zal de beton, na het uitharden makkelijk scheuren. Ook droogt soms verse beton uit, vooral in de hete zon in warmere landen. Dit zal het beton laten krimpen en dat is een groot probleem. Beton kan namelijk niet tegen trekkrachten waardoor het snel kan scheuren. Tegen het uitdrogen wordt het beton nat gehouden door verschillende chemische producten te gebruiken, of het beton wordt afgedekt.